Légiutas- kísérő tanfolyam egyéb információk

Légiutas- kísérő tanfolyam egyéb információk

3.3.2. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK LEÍRÁSA

A legjellemzőbb tevékenység vagy munkaterület ellátásához szükséges szakmai kompetenciákat leíró szakmai ismeretek, készségek és személyes kompetenciák, társas kompetenciák és módszerkompetenciák tanulási eredmények szerinti leírása

Tudás Képesség Attitűd Felelősség, autonómia
 

Egészségügyi ismeretek témakörben a képzést követően az alábbi alap- ismeretekkel rendelkezik: Ismeri a repülési magasság fizológiai hatásait és a légiutas-kísérőkre vonatkozó nemzetközi szabályozásokat.

 

 

Képes az utazás egészségügyi vonatkozásainak objektív értékelésére és gyakorlati alkalmazására. Jó áttekintő és helyzetfelismerő képességgel rendelkezik.

 

Érzelmi stabilitás, kiegyensúlyozottság, jó stressztűrő képesség jellemzi. Tevékenysége során empatikus, de határozott. Képes a jó kapcsolatteremtésre. Képes ismeretei helyén való alkalmazására.

Munkáját önállóan végzi, de az utasítások pontos követésére is képes. Tetteiért felelősséget vállal, felelős döntéseket hoz. Képes a

feladataihoz kapcsolódóan a gyors, hatékony problémamegoldásra, segítségnyújtásra.

Érti az utazás egészségügyi vonatkozásait és a szervezetre ható következményeit. Ismeri a fedélzeten rendszeresített egészségügyi felszereléseket.  

 

 

 

Képes az egészségügyi felszerelések szakszerű használatára.

Ismeri a repülőgép fedélzetén követendő eljárásokat. Képes a repülőgép fedélzetén követendő eljárások betartására.

 

Rendelkezik a témakörhöz kapcsolódó szakmai angol nyelvi szókinccsel.

Képes a témában a mindennapi feladatai ellátásához szükséges, egyszerű szakmai angol nyelvi szóbeli kommunikációra.
Elsősegély-nyújtási ismeretekből az alábbi alapismeretekkel rendelkezik: A probléma felismerés fontossága. Sérülések felmérése. Életmentő beavatkozások. Orvosi problémák.

Eszméletvesztés. Fertőző betegségek. Légúti rendellenességek. Szív- érrendszer

rendellenességek. Gyomor és bél panaszok. Idegrendszeri panaszok. Barotrauma. Viselkedési és pszichológiai zavarok. Sérülések Sebek, vérzések fajtái. Égési sérülés. Fej-és nyaksérülés.

Szemsérülés. Izom és csontsérülések. Mellkasi és belső sérülések.

Ismeri a fedélzeten rendszeresített egészségügyi felszereléseket (és azok használatát). Ismeri a biztonsági berendezések közül a terápiás célú oxigénpalackok, egészségügyi felszerelések, valamint a félautomata defibrillátor használata.  

Meg tudja határozni a rendelkezésre álló felszereléseket, képes azok szakszerű használatára. Képes hatékonyan közreműködni egy váratlan -a fedélzeten történő- szülésnél. Feladatát körültekintően, elővigyázatosan végzi.

Ismeri elsősegélynyújtás alapjait, és az újraélesztési protokollt.
 

Rendelkezik a témakörhöz kapcsolódó szakmai angol nyelvi szókinccsel.

Képes a témában a mindennapi feladatai ellátásához szükséges, egyszerű szakmai angol nyelvi szóbeli kommunikációra.

 

Ismeri a HACCP elméletét. Ismeri az étel és ital felszolgálásra vonatkozó HACCP szabályokat, érti azok fontosságát. Ismeri a repülési idő élelmiszer- biztonságot befolyásoló szerepét.

Betartja a HACCP étel kiszolgálásra vonatkozó szabályait, képes azok gyakorlati alkalmazására. Betartja az italok szabályos kiszolgálására vonatkozó szabályokat, képes azok gyakorlati alkalmazására. Speciális ételkezelési feladatokat

is el tud látni

problémás helyzetekben. Alkalmazza a HACCP szabályait a mindennapi munkája során. Képes a megfelelő időgazdálkodásra. Képes a technológiai előírások ismeretében történő és az élelmiszer-biztonsági szempontból kifogástalan munkavégzésre.
 

Rendelkezik a témakörhöz kapcsolódó szakmai angol nyelvi szókinccsel.

Képes a témában a mindennapi feladatai ellátásához szükséges, egyszerű szakmai angol nyelvi szóbeli kommunikációra.

A tervezett képzés munkaerő-piaci relevanciája

A légiutas- kísérők fontos feladatai közé tartozik az utasok gépen történő, alapszintű egészségügyi ellátása. Ennek érdekében a képzés során fel kell készíteni őket e feladatok szakszerű elvégzésére is. Fontos, hogy a résztvevő elsajátítsa az alapvető egészségügyi ismereteket, ismerje a magasságban végzett munka fiziológiai hatásait, a légi utazás egészségügyi vonatkozásait, a munkavégzésére vonatkozó egészségügyi szabályozásokat, a repülés során követendő eljárásokat és a repülőgép fedélzetén rendelkezésre álló forrásokat. Elsajátítsa – az elsősegélynyújtás alapjait, az újraélesztés szabályait, – a terápiás célú hordozható oxigénpalack használatát és annak alkalmazási feltételeit, – a félautomata defibrillátor előírásos használatát és gyakorlatot szerez az újraélesztési protokollban. A képzésben részt vevő az esetlegesen felmerülő helyzetekben biztonsággal tudjon elsősegélyben részesíteni, ellátni, a CPR protokoll szerint újraéleszteni egy rászoruló személyt. Szükség esetén megfelelő információkat tudjon adni és együtt tudjon működni az egészségügyi szakszolgálatokkal. Hatékonyan tudjon közreműködni egy váratlan   ጀ  a fedélzeten történő – szülésnél. A másik, mindennapos tevékenysége egy légiutas- kísérőnek, az utasok étellel és italokkal való kiszolgálása. Ahhoz, hogy ezt az előírásoknak megfelelően, szakszerűen tudja elvégezni, szüksége van arra, hogy – elsajátítsa a munkavégzés során az élelmiszer biztonság kritikus pontjai ellenőrzésének (HACCP) biztosításához kapcsolódó felelősséget és a fedélzeti utas kiszolgáláshoz szükséges kompetenciákat. Legyen képes a HACCP szabályainak alkalmazására, a megfelelő időgazdálkodásra, és a technológiai előírások ismeretében történő munkavégzésre. Ismerje a repülési idő   élelmiszer-biztonságot befolyásoló szerepét.

3.4.     PROGRAMKÖVETELMÉNY MODUL RÉSZLETES BEMUTATÁSA

A programkövetelmény modul azonosító száma  

SzPk-00010-14-13 0 05 3 /M-04

A programkövetelmény modul megnevezése  

Általános légitársasági ismeretek

 

3.4.1. A KÉPZÉS KÉPZÉSI FORMÁTÓL FÜGGŐ MINIMÁLIS ÉS MAXIMÁLIS ÓRASZÁMA, ÉS AZ ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI IDŐ ARÁNYA

A modul “Egyéni felkészítés” képzési formában megvalósítható?

  • Nem releváns

A modul “Csoportos felkészítés” képzési formában megvalósítható?

  • Igen

Csoportos felkészítés Minimum Maximum
A képzés óraszáma 39 59
Elméleti képzés idő aránya (%) 20
Gyakorlati képzés idő aránya (%) 80

A modul “Távoktatás” képzési formában megvalósítható?

  • Nem releváns

3.4.2. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK LEÍRÁSA

A legjellemzőbb tevékenység vagy munkaterület ellátásához szükséges szakmai kompetenciákat leíró szakmai ismeretek, készségek és személyes kompetenciák, társas kompetenciák és módszerkompetenciák tanulási eredmények szerinti leírása

Tudás Képesség Attitűd Felelősség, autonómia
Ismeri a nagy légitársasági szövetségeket, a légitársaságok nevét, kódját, a kereskedelmi tevékenység folytatásához szükséges előírásokat. Érti a repülőjegy ár kialakításának szempontjait, és a légi közlekedés forgalmi folyamatait. Érti az utazási  

 

Ismeri és tudja használni a három betűs város kódokat és a legnagyobb európai repülőterek kódjait.Képes a tanultak alapján sematikus vázlatrajz olvasására, értelmezésére. Értelmezni tudja az információs jelképeket.

 

 

 

Képes az ismeretei helyén való alkalmazására. Tevékenysége során körültekintő, elővigyázatos, határozott, kiegyensúlyozott. Jó helyzetfelismerő és áttekintő képessége van.

 

 

 

Munkáját önállóan végzi, de képes az utasítások pontos követésére is. Tetteiért,

tevékenységéért felelősséget vállal, felelős döntéseket hoz.

Képes az önellenőrzésre, esetleges hibái javítására.

szerződések (menetjegyek, poggyászjegy) jelentőségét. Meg tudja határozni a légi közlekedés forgalmi folyamatait és az üzemi és utasforgalmi létesítmények fajtáit.  

 

 

 

Alkalmazni tudja a tanult előírásokat munkája során.

 

 

Feladataihoz kapcsolódóan a gyorsan, hatékonyan oldja meg a felmerülő problémákat, hibákat.

 

Rendelkezik a témakörhöz kapcsolódó szakmai angol nyelvi szókinccsel.

Képes a témában a mindennapi feladatai ellátásához szükséges, egyszerű szakmai angol nyelvi szóbeli kommunikációra.
Ismeri a légitársaságokkal kapcsolatos alapvető fogalmakat, jeleket, kódokat, a légitársaságok működését befolyásoló szabályozókat és tényezőket. Érti a légitársaságok

működését befolyásoló tényezőket és a kereskedelmi tevékenység folytatásához szükséges

 

 

A témában szerzett ismereteit képes mindennapi munkája során alkalmazni. Képes a tanultak alapján sematikus vázlatrajz olvasására, értelmezésére. Értelmezni tudja az információs jelképeket.

előírásokat. Tisztában

van a menetrendszerinti-, különjárati-,és szerződéses légiközlekedés alapfogalmaival. Ismeri a fapados és hagyományos légitársaságok jellemzőit. Érti a légi áru és postai szállítás jelentőségét. Tisztában van a hub fogalmával.

 

Rendelkezik a témakörhöz kapcsolódó szakmai angol nyelvi szókinccsel.

Képes a témában a mindennapi feladatai ellátásához szükséges, egyszerű szakmai angol nyelvi szóbeli kommunikációra.
A képzésben résztvevő Ismeri a légiutas- kísérők életét befolyásoló szabályokat: A munka és pihenőidő nemzetközi szabályait. A formaruha viselési szabályokat. A légiutas-kísérők munkavégzési szabályait. A légiutas- kísérők viselkedési szabályait.  

 

A témában szerzett ismereteit képes mindennapi munkája során alkalmazni, a rá vonatkozó szabályokat betartani és betartani. Értelmezni tudja az információs jelképeket.

Jó állóképesség, érzelmi stabilitás, kiegyensúlyozottság, tolerancia, körültekintés, elővigyázatosság, jó stressz-tűrő képesség, állóképesség, jó mozgáskoordináció, határozottság jellemzi. Empatikus, képes a jó kapcsolatteremtésre.
 

Rendelkezik a témakörhöz kapcsolódó szakmai angol nyelvi szókinccsel.

Képes a témában a mindennapi feladatai ellátásához szükséges, egyszerű szakmai angol nyelvi szóbeli kommunikációra.

A tervezett képzés munkaerő-piaci relevanciája

A légitársaságok alapvető elvárása, hogy egy légiutas- kísérő legyen tisztában – a légitársaságokkal kapcsolatos alapvető fogalmakkal, jelekkel, kódokkal, a légitársaságok működését befolyásoló szabályozókkal és tényezőkkel. – teljes körű ismeretekkel rendelkezzen a légiutas-kísérők életét befolyásoló tényezőkről, a személyes lehetőségeikről. – ismerje az alkalmazandó szabályokat, a repülő járatok sikeres teljesítésének feltételeit, emellett a személyes életvitel kialakításban is jól hasznosítható alapismeretekkel gazdagodjon. – sajátítsa el a légiutas-kísérő pályán hasznos képességeket és szerezzen jártasságot a csapatmunkában valamint az együttműködésben. A résztvevő kapjon reális képet arról, hogy a légiutas-kísérők mozgalmas élete fegyelmezettséget, szabálykövető magatartást, felelős, felnőtt magatartást feltételez. Ezen információk és szabályok ismerete és betartása alapvető feltétele a szakmában való boldogulásnak, helytállásnak.

3.5.     PROGRAMKÖVETELMÉNY MODUL RÉSZLETES BEMUTATÁSA

A programkövetelmény modul azonosító száma  

SzPk-00010-14-13 0 05 3 /M-05

A programkövetelmény modul megnevezése  

Fedélzeti szolgáltatások ismerete

3.5.1. A KÉPZÉS KÉPZÉSI FORMÁTÓL FÜGGŐ MINIMÁLIS ÉS MAXIMÁLIS ÓRASZÁMA, ÉS AZ ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI IDŐ ARÁNYA

A modul “Egyéni felkészítés” képzési formában megvalósítható?

  • Nem releváns

A modul “Csoportos felkészítés” képzési formában megvalósítható?

  • Igen

Csoportos felkészítés Minimum Maximum
A képzés óraszáma 54 74
Elméleti képzés idő aránya (%) 20
Gyakorlati képzés idő aránya (%) 80

A modul “Távoktatás” képzési formában megvalósítható?

Nem releváns

3.5.2. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK LEÍRÁSA

A legjellemzőbb tevékenység vagy munkaterület ellátásához szükséges szakmai kompetenciákat leíró szakmai ismeretek, készségek és személyes kompetenciák, társas kompetenciák és módszerkompetenciák tanulási eredmények szerinti leírása

 

Tudás

 

Képesség

 

Attitűd

Felelősség, autonómia
 

 

A képzés befejezésekor Ismeri az utasok fogadásától az útvonal végén az elköszönésig terjedő időtartam alatti feladatokat, a fedélzeti utas kiszolgálás elemeit, szabályait.

 

Meg tudja határozni a repülési idő függvényében nyújtandó szolgáltatások körét. Képes a repülési körülményekhez igazítani az előírt szolgáltatások teljesítésének módját. Jól gazdálkodik az idővel.

Ügyel a szolgáltatási színvonal betartására.

 

Jó állóképesség, érzelmi stabilitás, kiegyensúlyozottság, körültekintés, elővigyázatosság, jó stressz-tűrő képesség, állóképesség, jó mozgáskoordináció, határozottság jellemzi. Empatikus, képes a jó kapcsolatteremtésre.

Munkáját önállóan végzi, de képes az utasítások pontos követésére is. Tetteiért, tevékenységéért felelősséget vállal, felelős döntéseket hoz. Jó problémamegoldó és hibaelhárító képessége van.

 

Ismeri az étel és ital kiszolgálás szabályait. Ismeri a légitársaságok étlapjainak és itallapjainak használatát. Ismeri a speciális kiszolgálási feladatok jellemzőit. Tisztában van a fedélzeti vámmentes árusítás módszereivel és alkalmazásával.

Képes a tanultak alapján sematikus vázlatrajz olvasására,értelmezésére. Értelmezni tudja az információs jelképeket. Képes az alábbi eszközök felszerelések rendeltetésszerű használatára: Fedélzeti konyhai sütő, forraló.Mozgatható konyhai eszközök.  

 

 

 

 

Képes az ismeretei helyén való alkalmazására.

Bal oldali ajtók, szerviz ajtó, pilótakabin ajtó, vészkijárati ablakok. Utas ülések és felszereléseik. Fedélzeti audio-vizuális berendezés.
 

 

 

 

Rendelkezik a témakörhöz kapcsolódó szakmai angol nyelvi szókinccsel.

Képes a témában a mindennapi feladatai ellátásához szükséges, egyszerű szakmai angol nyelvi szóbeli kommunikációra.Alkalmazza az utas kiszolgálás során a megfelelő angol

kifejezéseket. Tud váltani a magyar és angol nyelv között a munkája során.

Az utas kiszolgálás, és ételismeret angol kifejezéseit jól alkalmazza.
 

 

Ismeri előnyös megjelenés alapvető szabályait.

Az elsajátított ismeretek alapján alkalmazza az előnyös megjelenés alapvető szabályait. Képes saját egyéniségének kedvező hangsúlyozására.
 

Rendelkezik a témakörhöz kapcsolódó szakmai angol nyelvi szókinccsel.

Képes a témában a mindennapi feladatai ellátásához szükséges, egyszerű szakmai angol nyelvi szóbeli kommunikációra.

A tervezett képzés munkaerő-piaci relevanciája

A   légiutas-   kísérők   feladatainak   egyik   fontos   része   az   utaskiszolgálás,   az   utasokkal   való kommunikáció, kapcsolattartás. Ahhoz, hogy ezt magas színvonalon, a légitársaságok által elvárt módon tudja megvalósítani, a képzésben résztvevő gyakorlati foglalkozások keretében sajátítja el az alábbiakat: A fedélzeti utas kiszolgáláshoz szükséges kompetenciákat, Az utas fedélzetre érkezésétől a repülőgép elhagyásáig terjedő időtartam alatti teendőket. Képesnek kell lennie az étel és ital felszolgálás szabályainak alkalmazására, a megfelelő időgazdálkodásra, a technológiai előírások ismeretében történő munkavégzésre, valamint a repülést befolyásoló tényezők figyelembevételével a légitársaság által megkövetelt szolgáltatás színvonalas teljesítésére. El kell sajátítania a hatékony kommunikációt és a mindennapi párbeszéd fordulatait. Képesnek kell lennie arra, hogy utaskiszolgálás

 Légiutas- kísérő

Légiutas- kísérő tanfolyam

A Légiutas- kísérő tanfolyam egyéb információk bejegyzés először a IOSZIA – OKJ Képzések – OKJ Tanfolyamok jelent meg.

A bejegyzés kategóriája: Egyéb
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Légiutas- kísérő tanfolyam egyéb információk

Légiutas- kísérő tanfolyam egyéb információk

3.3.2. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK LEÍRÁSA

A legjellemzőbb tevékenység vagy munkaterület ellátásához szükséges szakmai kompetenciákat leíró szakmai ismeretek, készségek és személyes kompetenciák, társas kompetenciák és módszerkompetenciák tanulási eredmények szerinti leírása

Tudás Képesség Attitűd Felelősség, autonómia
 

Egészségügyi ismeretek témakörben a képzést követően az alábbi alap- ismeretekkel rendelkezik: Ismeri a repülési magasság fizológiai hatásait és a légiutas-kísérőkre vonatkozó nemzetközi szabályozásokat.

 

 

Képes az utazás egészségügyi vonatkozásainak objektív értékelésére és gyakorlati alkalmazására. Jó áttekintő és helyzetfelismerő képességgel rendelkezik.

 

Érzelmi stabilitás, kiegyensúlyozottság, jó stressztűrő képesség jellemzi. Tevékenysége során empatikus, de határozott. Képes a jó kapcsolatteremtésre. Képes ismeretei helyén való alkalmazására.

Munkáját önállóan végzi, de az utasítások pontos követésére is képes. Tetteiért felelősséget vállal, felelős döntéseket hoz. Képes a

feladataihoz kapcsolódóan a gyors, hatékony problémamegoldásra, segítségnyújtásra.

Érti az utazás egészségügyi vonatkozásait és a szervezetre ható következményeit. Ismeri a fedélzeten rendszeresített egészségügyi felszereléseket.  

 

 

 

Képes az egészségügyi felszerelések szakszerű használatára.

Ismeri a repülőgép fedélzetén követendő eljárásokat. Képes a repülőgép fedélzetén követendő eljárások betartására.

 

Rendelkezik a témakörhöz kapcsolódó szakmai angol nyelvi szókinccsel.

Képes a témában a mindennapi feladatai ellátásához szükséges, egyszerű szakmai angol nyelvi szóbeli kommunikációra.
Elsősegély-nyújtási ismeretekből az alábbi alapismeretekkel rendelkezik: A probléma felismerés fontossága. Sérülések felmérése. Életmentő beavatkozások. Orvosi problémák.

Eszméletvesztés. Fertőző betegségek. Légúti rendellenességek. Szív- érrendszer

rendellenességek. Gyomor és bél panaszok. Idegrendszeri panaszok. Barotrauma. Viselkedési és pszichológiai zavarok. Sérülések Sebek, vérzések fajtái. Égési sérülés. Fej-és nyaksérülés.

Szemsérülés. Izom és csontsérülések. Mellkasi és belső sérülések.

Ismeri a fedélzeten rendszeresített egészségügyi felszereléseket (és azok használatát). Ismeri a biztonsági berendezések közül a terápiás célú oxigénpalackok, egészségügyi felszerelések, valamint a félautomata defibrillátor használata.  

Meg tudja határozni a rendelkezésre álló felszereléseket, képes azok szakszerű használatára. Képes hatékonyan közreműködni egy váratlan -a fedélzeten történő- szülésnél. Feladatát körültekintően, elővigyázatosan végzi.

Ismeri elsősegélynyújtás alapjait, és az újraélesztési protokollt.
 

Rendelkezik a témakörhöz kapcsolódó szakmai angol nyelvi szókinccsel.

Képes a témában a mindennapi feladatai ellátásához szükséges, egyszerű szakmai angol nyelvi szóbeli kommunikációra.

 

Ismeri a HACCP elméletét. Ismeri az étel és ital felszolgálásra vonatkozó HACCP szabályokat, érti azok fontosságát. Ismeri a repülési idő élelmiszer- biztonságot befolyásoló szerepét.

Betartja a HACCP étel kiszolgálásra vonatkozó szabályait, képes azok gyakorlati alkalmazására. Betartja az italok szabályos kiszolgálására vonatkozó szabályokat, képes azok gyakorlati alkalmazására. Speciális ételkezelési feladatokat

is el tud látni

problémás helyzetekben. Alkalmazza a HACCP szabályait a mindennapi munkája során. Képes a megfelelő időgazdálkodásra. Képes a technológiai előírások ismeretében történő és az élelmiszer-biztonsági szempontból kifogástalan munkavégzésre.
 

Rendelkezik a témakörhöz kapcsolódó szakmai angol nyelvi szókinccsel.

Képes a témában a mindennapi feladatai ellátásához szükséges, egyszerű szakmai angol nyelvi szóbeli kommunikációra.

A tervezett képzés munkaerő-piaci relevanciája

A légiutas- kísérők fontos feladatai közé tartozik az utasok gépen történő, alapszintű egészségügyi ellátása. Ennek érdekében a képzés során fel kell készíteni őket e feladatok szakszerű elvégzésére is. Fontos, hogy a résztvevő elsajátítsa az alapvető egészségügyi ismereteket, ismerje a magasságban végzett munka fiziológiai hatásait, a légi utazás egészségügyi vonatkozásait, a munkavégzésére vonatkozó egészségügyi szabályozásokat, a repülés során követendő eljárásokat és a repülőgép fedélzetén rendelkezésre álló forrásokat. Elsajátítsa – az elsősegélynyújtás alapjait, az újraélesztés szabályait, – a terápiás célú hordozható oxigénpalack használatát és annak alkalmazási feltételeit, – a félautomata defibrillátor előírásos használatát és gyakorlatot szerez az újraélesztési protokollban. A képzésben részt vevő az esetlegesen felmerülő helyzetekben biztonsággal tudjon elsősegélyben részesíteni, ellátni, a CPR protokoll szerint újraéleszteni egy rászoruló személyt. Szükség esetén megfelelő információkat tudjon adni és együtt tudjon működni az egészségügyi szakszolgálatokkal. Hatékonyan tudjon közreműködni egy váratlan   ጀ  a fedélzeten történő – szülésnél. A másik, mindennapos tevékenysége egy légiutas- kísérőnek, az utasok étellel és italokkal való kiszolgálása. Ahhoz, hogy ezt az előírásoknak megfelelően, szakszerűen tudja elvégezni, szüksége van arra, hogy – elsajátítsa a munkavégzés során az élelmiszer biztonság kritikus pontjai ellenőrzésének (HACCP) biztosításához kapcsolódó felelősséget és a fedélzeti utas kiszolgáláshoz szükséges kompetenciákat. Legyen képes a HACCP szabályainak alkalmazására, a megfelelő időgazdálkodásra, és a technológiai előírások ismeretében történő munkavégzésre. Ismerje a repülési idő   élelmiszer-biztonságot befolyásoló szerepét.

3.4.     PROGRAMKÖVETELMÉNY MODUL RÉSZLETES BEMUTATÁSA

A programkövetelmény modul azonosító száma  

SzPk-00010-14-13 0 05 3 /M-04

A programkövetelmény modul megnevezése  

Általános légitársasági ismeretek

 

3.4.1. A KÉPZÉS KÉPZÉSI FORMÁTÓL FÜGGŐ MINIMÁLIS ÉS MAXIMÁLIS ÓRASZÁMA, ÉS AZ ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI IDŐ ARÁNYA

A modul “Egyéni felkészítés” képzési formában megvalósítható?

  • Nem releváns

A modul “Csoportos felkészítés” képzési formában megvalósítható?

  • Igen

Csoportos felkészítés Minimum Maximum
A képzés óraszáma 39 59
Elméleti képzés idő aránya (%) 20
Gyakorlati képzés idő aránya (%) 80

A modul “Távoktatás” képzési formában megvalósítható?

  • Nem releváns

3.4.2. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK LEÍRÁSA

A legjellemzőbb tevékenység vagy munkaterület ellátásához szükséges szakmai kompetenciákat leíró szakmai ismeretek, készségek és személyes kompetenciák, társas kompetenciák és módszerkompetenciák tanulási eredmények szerinti leírása

Tudás Képesség Attitűd Felelősség, autonómia
Ismeri a nagy légitársasági szövetségeket, a légitársaságok nevét, kódját, a kereskedelmi tevékenység folytatásához szükséges előírásokat. Érti a repülőjegy ár kialakításának szempontjait, és a légi közlekedés forgalmi folyamatait. Érti az utazási  

 

Ismeri és tudja használni a három betűs város kódokat és a legnagyobb európai repülőterek kódjait.Képes a tanultak alapján sematikus vázlatrajz olvasására, értelmezésére. Értelmezni tudja az információs jelképeket.

 

 

 

Képes az ismeretei helyén való alkalmazására. Tevékenysége során körültekintő, elővigyázatos, határozott, kiegyensúlyozott. Jó helyzetfelismerő és áttekintő képessége van.

 

 

 

Munkáját önállóan végzi, de képes az utasítások pontos követésére is. Tetteiért,

tevékenységéért felelősséget vállal, felelős döntéseket hoz.

Képes az önellenőrzésre, esetleges hibái javítására.

szerződések (menetjegyek, poggyászjegy) jelentőségét. Meg tudja határozni a légi közlekedés forgalmi folyamatait és az üzemi és utasforgalmi létesítmények fajtáit.  

 

 

 

Alkalmazni tudja a tanult előírásokat munkája során.

 

 

Feladataihoz kapcsolódóan a gyorsan, hatékonyan oldja meg a felmerülő problémákat, hibákat.

 

Rendelkezik a témakörhöz kapcsolódó szakmai angol nyelvi szókinccsel.

Képes a témában a mindennapi feladatai ellátásához szükséges, egyszerű szakmai angol nyelvi szóbeli kommunikációra.
Ismeri a légitársaságokkal kapcsolatos alapvető fogalmakat, jeleket, kódokat, a légitársaságok működését befolyásoló szabályozókat és tényezőket. Érti a légitársaságok

működését befolyásoló tényezőket és a kereskedelmi tevékenység folytatásához szükséges

 

 

A témában szerzett ismereteit képes mindennapi munkája során alkalmazni. Képes a tanultak alapján sematikus vázlatrajz olvasására, értelmezésére. Értelmezni tudja az információs jelképeket.

előírásokat. Tisztában

van a menetrendszerinti-, különjárati-,és szerződéses légiközlekedés alapfogalmaival. Ismeri a fapados és hagyományos légitársaságok jellemzőit. Érti a légi áru és postai szállítás jelentőségét. Tisztában van a hub fogalmával.

 

Rendelkezik a témakörhöz kapcsolódó szakmai angol nyelvi szókinccsel.

Képes a témában a mindennapi feladatai ellátásához szükséges, egyszerű szakmai angol nyelvi szóbeli kommunikációra.
A képzésben résztvevő Ismeri a légiutas- kísérők életét befolyásoló szabályokat: A munka és pihenőidő nemzetközi szabályait. A formaruha viselési szabályokat. A légiutas-kísérők munkavégzési szabályait. A légiutas- kísérők viselkedési szabályait.  

 

A témában szerzett ismereteit képes mindennapi munkája során alkalmazni, a rá vonatkozó szabályokat betartani és betartani. Értelmezni tudja az információs jelképeket.

Jó állóképesség, érzelmi stabilitás, kiegyensúlyozottság, tolerancia, körültekintés, elővigyázatosság, jó stressz-tűrő képesség, állóképesség, jó mozgáskoordináció, határozottság jellemzi. Empatikus, képes a jó kapcsolatteremtésre.
 

Rendelkezik a témakörhöz kapcsolódó szakmai angol nyelvi szókinccsel.

Képes a témában a mindennapi feladatai ellátásához szükséges, egyszerű szakmai angol nyelvi szóbeli kommunikációra.

A tervezett képzés munkaerő-piaci relevanciája

A légitársaságok alapvető elvárása, hogy egy légiutas- kísérő legyen tisztában – a légitársaságokkal kapcsolatos alapvető fogalmakkal, jelekkel, kódokkal, a légitársaságok működését befolyásoló szabályozókkal és tényezőkkel. – teljes körű ismeretekkel rendelkezzen a légiutas-kísérők életét befolyásoló tényezőkről, a személyes lehetőségeikről. – ismerje az alkalmazandó szabályokat, a repülő járatok sikeres teljesítésének feltételeit, emellett a személyes életvitel kialakításban is jól hasznosítható alapismeretekkel gazdagodjon. – sajátítsa el a légiutas-kísérő pályán hasznos képességeket és szerezzen jártasságot a csapatmunkában valamint az együttműködésben. A résztvevő kapjon reális képet arról, hogy a légiutas-kísérők mozgalmas élete fegyelmezettséget, szabálykövető magatartást, felelős, felnőtt magatartást feltételez. Ezen információk és szabályok ismerete és betartása alapvető feltétele a szakmában való boldogulásnak, helytállásnak.

3.5.     PROGRAMKÖVETELMÉNY MODUL RÉSZLETES BEMUTATÁSA

A programkövetelmény modul azonosító száma  

SzPk-00010-14-13 0 05 3 /M-05

A programkövetelmény modul megnevezése  

Fedélzeti szolgáltatások ismerete

3.5.1. A KÉPZÉS KÉPZÉSI FORMÁTÓL FÜGGŐ MINIMÁLIS ÉS MAXIMÁLIS ÓRASZÁMA, ÉS AZ ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI IDŐ ARÁNYA

A modul “Egyéni felkészítés” képzési formában megvalósítható?

  • Nem releváns

A modul “Csoportos felkészítés” képzési formában megvalósítható?

  • Igen

Csoportos felkészítés Minimum Maximum
A képzés óraszáma 54 74
Elméleti képzés idő aránya (%) 20
Gyakorlati képzés idő aránya (%) 80

A modul “Távoktatás” képzési formában megvalósítható?

Nem releváns

3.5.2. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK LEÍRÁSA

A legjellemzőbb tevékenység vagy munkaterület ellátásához szükséges szakmai kompetenciákat leíró szakmai ismeretek, készségek és személyes kompetenciák, társas kompetenciák és módszerkompetenciák tanulási eredmények szerinti leírása

 

Tudás

 

Képesség

 

Attitűd

Felelősség, autonómia
 

 

A képzés befejezésekor Ismeri az utasok fogadásától az útvonal végén az elköszönésig terjedő időtartam alatti feladatokat, a fedélzeti utas kiszolgálás elemeit, szabályait.

 

Meg tudja határozni a repülési idő függvényében nyújtandó szolgáltatások körét. Képes a repülési körülményekhez igazítani az előírt szolgáltatások teljesítésének módját. Jól gazdálkodik az idővel.

Ügyel a szolgáltatási színvonal betartására.

 

Jó állóképesség, érzelmi stabilitás, kiegyensúlyozottság, körültekintés, elővigyázatosság, jó stressz-tűrő képesség, állóképesség, jó mozgáskoordináció, határozottság jellemzi. Empatikus, képes a jó kapcsolatteremtésre.

Munkáját önállóan végzi, de képes az utasítások pontos követésére is. Tetteiért, tevékenységéért felelősséget vállal, felelős döntéseket hoz. Jó problémamegoldó és hibaelhárító képessége van.

 

Ismeri az étel és ital kiszolgálás szabályait. Ismeri a légitársaságok étlapjainak és itallapjainak használatát. Ismeri a speciális kiszolgálási feladatok jellemzőit. Tisztában van a fedélzeti vámmentes árusítás módszereivel és alkalmazásával.

Képes a tanultak alapján sematikus vázlatrajz olvasására,értelmezésére. Értelmezni tudja az információs jelképeket. Képes az alábbi eszközök felszerelések rendeltetésszerű használatára: Fedélzeti konyhai sütő, forraló.Mozgatható konyhai eszközök.  

 

 

 

 

Képes az ismeretei helyén való alkalmazására.

Bal oldali ajtók, szerviz ajtó, pilótakabin ajtó, vészkijárati ablakok. Utas ülések és felszereléseik. Fedélzeti audio-vizuális berendezés.
 

 

 

 

Rendelkezik a témakörhöz kapcsolódó szakmai angol nyelvi szókinccsel.

Képes a témában a mindennapi feladatai ellátásához szükséges, egyszerű szakmai angol nyelvi szóbeli kommunikációra.Alkalmazza az utas kiszolgálás során a megfelelő angol

kifejezéseket. Tud váltani a magyar és angol nyelv között a munkája során.

Az utas kiszolgálás, és ételismeret angol kifejezéseit jól alkalmazza.
 

 

Ismeri előnyös megjelenés alapvető szabályait.

Az elsajátított ismeretek alapján alkalmazza az előnyös megjelenés alapvető szabályait. Képes saját egyéniségének kedvező hangsúlyozására.
 

Rendelkezik a témakörhöz kapcsolódó szakmai angol nyelvi szókinccsel.

Képes a témában a mindennapi feladatai ellátásához szükséges, egyszerű szakmai angol nyelvi szóbeli kommunikációra.

A tervezett képzés munkaerő-piaci relevanciája

A   légiutas-   kísérők   feladatainak   egyik   fontos   része   az   utaskiszolgálás,   az   utasokkal   való kommunikáció, kapcsolattartás. Ahhoz, hogy ezt magas színvonalon, a légitársaságok által elvárt módon tudja megvalósítani, a képzésben résztvevő gyakorlati foglalkozások keretében sajátítja el az alábbiakat: A fedélzeti utas kiszolgáláshoz szükséges kompetenciákat, Az utas fedélzetre érkezésétől a repülőgép elhagyásáig terjedő időtartam alatti teendőket. Képesnek kell lennie az étel és ital felszolgálás szabályainak alkalmazására, a megfelelő időgazdálkodásra, a technológiai előírások ismeretében történő munkavégzésre, valamint a repülést befolyásoló tényezők figyelembevételével a légitársaság által megkövetelt szolgáltatás színvonalas teljesítésére. El kell sajátítania a hatékony kommunikációt és a mindennapi párbeszéd fordulatait. Képesnek kell lennie arra, hogy utaskiszolgálás

 Légiutas- kísérő

Légiutas- kísérő tanfolyam

A Légiutas- kísérő tanfolyam egyéb információk bejegyzés először a IOSZIA – OKJ Képzések – OKJ Tanfolyamok jelent meg.

A bejegyzés kategóriája: Egyéb
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.